Kort om
Museet
Energimuseet er Danmarks oplevelses- og formidlingscenter for energi, fremtidens energiløsninger og den grønne omstilling.
Energimuseet nytænker og udvikler det traditionelle museum. Vi har fokus på gæsten, temaet og professionel kommunikation og skaber en helhedsoplevelse, hvor gæsten er i centrum.
Med fokus på nutidens og fremtidens energiløsninger, samt den grønne omstilling oplever gæsten et spændende område med en logisk og stringent opbygning og formidling — som samtidig udnytter mulighederne ved museets beliggenhed ved Danmarks største vandkraftværk, Tangeværket, helt ned til Gudenåen.
Historien bag
museet
Den 27. august 1984 blev Elmuseet officielt indviet af daværende energiminister Knud Enggaard. Det skete på Elektricitetens Dag, hvor danskerne for første gang i 1857 blev præsenteret for det elektriske lys på Christiansborg Slots ridebane.
Initiativet til grundlæggelsen af museet blev taget af forfatter og museumsleder Peter Seeberg sammen med den daværende driftsbestyrer på Gudenaacentralen, Børge Thorup. Sammen med en kreds af personer fra elforsyningen, erhvervslivet og uddannelsessektoren nåede man den 3. november 1982 til enighed om at etablere museet.
Siden åbningen i 1984 har det ved hjælp af sponsorer fra el-forsyning, el-branche og private fonde været muligt at udbygge museet.
Den 1. januar 2011 skiftede Elmuseet navn til Energimuseet.
Fonde & Donationer
Vi vil løbende lave opdateringer om fremtidige projekter, som kun er os mulige at gøre til en realitet via vores fonde, og donationerne heraf.
Læs mere om projekterne her
Energimuseet er Danmarks oplevelses- og formidlingscenter for energi, fremtidens energiløsninger og den grønne omstilling
Museets forskning
- Energimuseets forskning er centreret om begrebet grøn omstilling og omfatter tiden med fossile brændsler, transitionen mod grønnere energi, samt en fremtid med 100% grøn energi.
- Energimuseets forskning er altid relateret til museets formål og vision og foregår altid i samarbejde med energisektoren eller andre eksterne aktører.
- Energimuseet opsøger aktivt samarbejdspartnere med henblik på at have kontinuerligt og eksternt finansieret forskningsarbejde.
Årsrapporter
Museets Samling
Energimuseet får sine effekter på mange forskellige måder. Gennem aktiv indsamling, hvor vi direkte leder efter forskellige genstande, arkivalier, fotos eller viden i forbindelse med udstillinger eller forskningsprojekter. Og ved passiv indsamling, hvor personer udefra kontakter os med diverse effekter. Det kan være alt fra et billede til en kæmpe samling af bøger eller genstande.
Spænding
i en lind strøm
Energimuseet formilder energiens historie og den grønne omstilling. Det gør vi særligt med fokus på FN-verdensmål nr. 7, Vedvarende energi og Verdensmål nr. 12, Ansvarlig forbrug og produktion. Museet forbinder fortid med nutid og fremtid og er fyldt med fortællinger, der forbinder på tværs af generationer. Tag et kig på vores udstillinger herunder: