Hvad er drivhuseffekten?
Rundt omkring jorden har vi et kæmpestort drivhus. Ligesom et drivhus i haven holder jordens drivhus på varmen. Her er det bare ikke lavet af glas men af gasser som CO2 og metan. Dem kalder vi for drivhusgasser.
Drivhuseffekten er vigtig for livet på jorden. Eksisterede den ikke ville der være så koldt (ca. -18 grader i gennemsnit), at vi ikke kunne leve her. Problemerne med drivhuseffekten opstår, fordi vi her på jorden udleder flere og flere drivhusgasser. Gasserne opstår bl.a., når vi brænder fossile brændsler som kul, olie og naturgas. Gasserne lægger sig i et tykkere og tykkere lag omkring jordkloden, og det betyder at varmen på jorden får sværere ved at komme væk. Derved begynder temperaturen lige så stille at stige og vores natur og levevis ændrer sig. Bl.a. smelter indlandsisen, vandstanden i havet stiger, ørkenen breder sig og vi oplever flere ekstreme vejrforhold.
LÆR MERE:
https://projekter.au.dk/havet/forloeb/forloebsoversigt/det-oplyste-hav/infraroed/drivhuseffekten/
Hvordan påvirker co2
drivhuseffekten?
Rundt om vores jordklode har vi et stort drivhus. Jordens atmosfære fungerer nemlig ligesom glasset i et drivhus som et isolerende lag, der holder på varmen fra solens stråler. I Jordens drivhus er det ikke glas, der holder på varmen, men det er det, der kaldes for drivhusgasser, som eksempelvis Co2 og metan, der er med til at holde på varmen. Drivhuseffekten er uundværlig for livet på Jorden, for uden drivhuseffekten vil temperaturen på Jordens overflade være helt nede på cirka -19 grader, og derfor er solens stråler alene ikke nok til at gøre Jorden beboelig.
hvordan virker drivhuseffekten?
Kort fortalt kan drivhuseffekten forklares som den fornemmelse af at træde indenfor i et fugtigt drivhus. For at forstå hvordan drivhuseffekten virker, kan du forestille dig at stå inde i et drivhus. Eftersom væggene i et drivhus er lavet af glas, kan solens stråler gå igennem og trænge ind i drivhuset. Efterfølgende holder glasset på varmen og derfor bliver der varmt og fugtigt inde i drivhuset. Det er næsten det samme der sker, når vi snakker om drivhuseffekten på jorden. Her er det dog ikke glasvægge, men derimod jordens atmosfære, der er tale om. Drivhuseffekten opstår, når “væggene” holder de langbølgede varmestråler tilbage fra at blive sendt tilbage ud i rummet.
Energimuseet er Danmarks oplevelses- og formidlingscenter for energi, fremtidens energiløsninger og den grønne omstilling
hvordan påvirker drivhuseffekten ozonlaget?
Drivhuseffekten og dens påvirkning af ozonlaget kan være en mærkelig størrelse at have med at gøre. For det er en smule teknisk, og kan være svært at forstå, men ikke desto mindre er det vigtigt, at vi er klar over, hvordan drivhuseffekten rent faktisk påvirker vores ozonlag. For hvis ikke vi ved noget om det, er det svært – hvis ikke umuligt – at vide, hvad vi kan gøre for at mindske drivhuseffekten. Så herunder kommer en forklaring af, hvad drivhuseffekt og ozonlag egentlig er samt hvordan drivhuseffekten rent praktisk påvirker vores ozonlag.
hvordan påvirker mennesket
drivhuseffekten
Hvordan påvirker mennesket drivhuseffekten? Og hvad er drivhuseffekten overhovedet? Denne drivhuseffekt og menneskets påvirkning af denne bliver ofte omtalt i medierne og af politikerne. Debatten om klima og meget aktuel, og den globale opvarmning bliver heftigt diskuteret. Denne globale opvarmning er i høj grad menneskeskabt, og menneskets påvirkning på drivhuseffekten er vigtig at få under kontrol, hvis vi skal stoppe den globale opvarmning og dens medfølgende naturkatastrofer.
hvordan kan vi mindske drivhuseffekten?
Vil du gerne være med til at mindske drivhuseffekten? Det er vi super glade for. For jo flere, der gerne vil være med til at mindske deres eget personlige aftryk på klimaet, jo større sandsynlighed er der for, at vi kan gøre en forskel for vores klima og dermed på den globale drivhuseffekt. Så her kommer vi med nogle gode råd til hvordan du kan komme i gang med at mindske drivhuseffekten lige nu og her.
Spænding
i en lind strøm
Energimuseet formilder energiens historie og den grønne omstilling. Det gør vi særligt med fokus på FN-verdensmål nr. 7, Vedvarende energi og Verdensmål nr. 12, Ansvarlig forbrug og produktion. Museet forbinder fortid med nutid og fremtid og er fyldt med fortællinger, der forbinder på tværs af generationer.