Mere interaktion og refleksion til de unge museumsgæster, tak!
6. juli 2022
6. juli 2022
Siden 2009 har den nationale brugerundersøgelse på de statslige og statsanerkendte museer været gennemført af Slots- og Kulturstyrelsen og 2021 var ingen undtagelse, her i samarbejde med Rambøll og Seismonaut. Vi var selvfølgelig også med. Undersøgelsen bidrager bl.a. med viden om, hvem museernes brugere er og hvordan de bruger museerne og i 2021 var der særlig fokus på de unge brugere under 30 år.
Undersøgelsen viser overordnet, at der er en efterspørgsel på indlevende formidling, som inviterer til refleksion samt mulighed for interaktion og aktiv deltagelse.
De unge bliver, ligesom ældre brugere, motiveret af faglighed og viden på museerne. De vil gerne have mulighed for at dykke ned i det faglige indhold og ærgrer sig over udstillinger, hvor vidensniveauet bliver for overfladisk. De søger yderligere læring i forhold til det, de har lært i skolen eller på deres ungdomsuddannelse. De unge brugere efterspørger samtidig formidling, der indbyder til refleksion, f.eks. i forhold til udstillingens relevans i samtiden. Slutteligt viser undersøgelsen, at flere af de unge museumsgæster efterspørger muligheden for at kunne leve sig ind i udstillingerne samt muligheden for selv at kunne deltage aktivt, når de besøger de danske museer. Dette gælder både danske og udenlandske gæster.
Deltagelse handler for gæsterne om at blive aktiveret i udstillingerne og om have mulighed for at engagere sig og være nysgerrige på forskellige måder. Det kan være fysisk gennem leg og bevægelse, som ikke kun er forbeholdt de mindste. Samtidig handler det om at opnå læring på andre måder end ved bare at læse tekster. Mennesker lærer på forskellige måder. Endnu en ting de unge adspurgte museumsgæster bringer på banen er formidlingsgreb, der aktiverer sanserne på forskellige måder. Det kan f.eks. være lyd, video eller smagsoplevelser. Dette løfter den samlede museumsoplevelse. Der bliver efterspurgt mere kreative og nytænkende måder at formidle på ved at inddrage sanser, følelser og stemninger.
Alt dette er vigtigt viden, når de danske museer skal tiltrække de unge under 30 år. Hos Energimuseet ønsker vi selvfølgelig også at tiltrække de unge gæster og formidle energiens historie og den grønne omstilling i øjenhøjde. Vi arbejder løbende på at udvikle vores museum og inddrage vores gæster i energiens historie med alt hvad det indebærer af video, lyde, smage, og vigtigheden af energien og dens historie i vores samtid. Mange af vores udstillinger er interaktive lige fra vores VR-briller i Vindenergiens Hus til vores Energiværksted, hvor du kan teste dit eget energiforbrug eller spille vores Klimaspil. Her i sommermånederne har vi også vores specielle sommerprogram, hvor du kan smage på fremtidens mad og opleve vores Scienceshow, som dykker ned i den naturvidenskabelige verden.
Besøg os på Energimuseet og oplev en dag fyldt med inddragende oplevelser. Vi har noget for de forskellige sanser, og der er mulighed for at dykke dybt ned i og lære endnu mere om energiens historie.