Energimuseets relevans
16. januar 2023
16. januar 2023
Hvorfor har vi brug for et styrket Energimuseum?
Ikke siden Energikrisen i 70’erne har det været så vigtigt at snakke energi. Vi ved, at jordens klima er i forandring og vi ved, at det er en menneskeskabt ændring. Vi ved, at det accelererer ved forbrug og befolkningstilvækst, og når vi ser på statistikkerne over verdens energiforbrug, forstår vi, at der er brug for en radikal ændring af vores livsstil og vores kilder til energi.
Når nye tal fra Energinet.dk viser, at halvdelen af den strøm, vi bruger i Danmark, er baseret på vedvarende energi, og at CO2-udledningen fra elproduktionen falder drastisk, så er det vigtigt, at danskerne ikke læner sig tilbage og tror, at det er sådan, verden fungerer. De må heller ikke tro, at verdens befolkning, blot fordi vi har lavet en Parisaftale i FN-regi, pludselig holder op med at bruge fossile brændstoffer. I særdeleshed ikke fordi to forhold stadig gør sig gældende:
Det ene, at vi bliver flere og flere beboere på denne klode, og at nye beboere har samme behov som os, der allerede er her. Det andet, at det fremherskende økonomiske paradigme stadig er liberalistisk, og at stort set alle økonomier, uanset om det er privatøkonomier, virksomhedsøkonomier eller nationaløkonomier stiler efter økonomisk vækst. Vækst, der skal opnås med så få omkostninger som muligt, hvorfor alle skjulte omkostninger, som f.eks. CO2-udslippet fra produktion af energi og varer ofte bliver forsøgt minimeret.
I en sådan verden er det vigtigt at fortælle alle dem, vi overhovedet kan nå ud til, at projekt “Grøn omstilling” er et meget stort projekt, og at der er brug for tusindvis af kloge hoveder for at bidrage til løsningen af den store udfordring.
Energimuseet har som det eneste statsanerkendte energimuseum en samling og en indsigt, der er helt unik i forhold til at kunne forstå menneskets forhold til energi og brugen af energi gennem tiden. Denne unikke historie samlet på museet i Tange er sammen med vores formidlingstjeneste og vores gruppe af samarbejdspartnere en oplagt mulighed for at skabe viden og derigennem forandringsagenter, der kan bidrage til omstillingen.
Det er det gyldne mål, men også et meget snævert mål, der på kort sigt kun har appel til de få. Energimuseet skal derfor også være et oplevelsescenter. Et sted, hvor nysgerrige sjæle kan komme og lære om energi og forstå, hvordan den fremstilles. Et sted, der i kraft af sine tilbud, giver interesserede lyst til et besøg for gennem aktiviteter, oplevelser og væren i naturen at få tilfredsstillet lysten til og behovet for indholdsrige oplevelser.
Den dagsorden, vi står overfor, er på mange måder dyster. Som klimafakta antyder, skal der mere end almindelig optimisme til at tro, at verden ikke er voldsomt forandret, når vi næste gang skifter århundrede.
Klimaforskere er enige om, at en voldsom opbremsning er nødvendig. Enige om, at teknologi og naturvidenskab ikke er nok. Den mulighed er nok forpasset. Vi skal altså også gøre noget selv. Du og jeg og alle de andre.
Det er her, at vi som museum skal balancere. Det er her, at Energimuseet skal træde i karakter og skabe lyst til at blive klogere på den grønne omstilling. Vi skal formidle sandheden, men vi skal servere den med optimisme og håb. Vi skal således passe på ikke at blive et legeland, hvor misforstået godhed og vanlig dansk hygge devaluerer besøgets betydning for gæsterne, når de kommer tilbage i hverdagen. Vi skal heller ikke være så elitære, at kun tilhængere af Fridays for Future vil slå deres vej forbi for at blive bekræftet i deres egne historier.
Et relevant Energimuseum kan gå hen og blive det mest relevante museumsbesøg for et stort nysgerrigt publikum, der gerne vil have historisk indblik for at kunne ændre fremtiden. Som gerne vil give deres børn en spændende oplevelse i selskab med nogle af verdens allerstørste videnskabsmænd indenfor området.
Det kræver meget at nå dertil, men gevinsten er stor. Værdien af at indgyde håb, give indsigt og fortælle historier om udviklingen af energiforsyningen er stor for hele samfundet. Det er en vigtig gave at give sine børn og dermed en værdifuld oplevelse.
Det kræver meget at skabe et nyt energimuseum i Tange/Bjerringbro, der kan opfylde de ambitioner, som et energimuseum retteligt bør have. Placeringen af Energimuseet er på ingen måde ligegyldig. Den er kontekstbaseret, ligesom placeringen af Tirpitz i en bunker og Søfartsmuseet i en dok er kontekstbaseret.
I 2023 er museet på jagt efter både en ny hovedsponsor og gerne 300 millioner kroner for at skabe et sted, der kan matche aktualiteten og behovet for at vide, hvad energi er, hvor den kommer fra, og hvorfor den er så vigtig for vores velfærd.
Skulle nogen få lyst til at skabe disse nye rammer og denne store fortælling, så er vi meget interesserede i en dialog.
Med ønsket om et godt nytår og turbo på den grønne omstilling.
Museumsdirektør,
Teo Juel Geer