Hvad med klimaet
i en coronatid
”Klimaet” er pt. sat på pause, men selvom klimaforandringerne er røget helt ud af fokus og selvom klimaet måske kortvarigt har fået det bedre, så er der jo en virkelighed på den anden side af stærkt reducerede flyafgange og meget mindre pendling til og fra arbejde.
For klimaet er en pause på 1, 2 eller endda 6 måneder småting, selvom det for os kan føles som en evighed. Klimaforandringer måles over perioder på 30 år. Helt sikkert er det dog, at når vi vender tilbage på arbejdspladserne, i skolerne og igen begynder at tage på ferie til fjerntliggende steder, så vender vi langsom tilbage til den normal, som belaster vores klima hårdt, og som vi på Energimuseet arbejder for at ændre gennem vores udstillinger og vores formidling.
Måske kan vi lære noget af krisen. Måske kan vi lære vores politikere, at det er muligt at ændre adfærd gennem regulering. Vi kan godt, når det er nødvendigt, og det er rigtigt godt at se.
Vi skal nok ikke gribe klimakampen an på samme måde, selvom det har en helt utroligt effekt på kort tid. Det vil medføre alt for drastiske ændringer i vores liv og at fjerne flytrafik og sætte aktiviteten drastisk ned i samfundet har alt for voldsomme økonomiske konsekvenser. Det lærer vi også i disse tider.
lær om
drivhuseffekten
Rundt omkring jorden har vi et kæmpestort drivhus. Ligesom et drivhus i haven holder jordens drivhus på varmen. Her er det bare ikke lavet af glas men af gasser som CO2 og metan. Dem kalder vi for drivhusgasser.