Energiens dag 2023
lørdag d. 30. september
Energimuseet åbner dørene til en unik begivenhed, hvor fortidens, nutidens og fremtidens energisystemer mødes i en dag fyldt med viden, oplevelser og inspiration. Vi inviterer alle interesserede til at deltage i Energiens Dag, hvor eksperter inden for energiområdet vil guide deltagerne på en rejse gennem tiden og energiens udvikling.
De fossile brændsler har formet vores samfund på både godt og ondt, og på Energiens Dag tager Energimuseet fat i dette komplekse tema. Fra ”Bylivets Sorte Omstilling” med fossile brændsler som drivkraft til nutidens grønne omstilling og fremtidens bæredygtige energiforsyning. Eksperter inden for energiområdet vil guide deltagerne gennem energihistorien, og dagen vil være fyldt med spændende foredrag og events.
Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig for at sikre plads. Som en ekstra bonus vil der blive serveret en let frokost under dagens andet foredrag, hvor du kan nyde både viden og kulinariske oplevelser.
Sæt kryds i kalenderen d. 30. september og kom til Energimuseet for en dag, der vil udvide dine horisonter og inspirere til at tænke grønt, både når det kommer til energi og mad.
Arrangement er fuldtbooket, og der er nu lukket for tilmelding.
Program for dagen
11.00-11.30: Den fossile tidsalder. Foredrag v. Mogens Rüdiger, cand.phil. i Historie v. Aalborg Universitet.
12.00-13.00: Fra kålgård til convenience. Foredrag v. Christian Rasmussen, museumsinspektør og madhistoriker ved Den Gamle By.
13.30-14.00: Fremtidens energisystemer og den grønne omstilling. Foredrag v. Thomas Helmer Pedersen, Lektor v. Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
15.00-15.30: Science show v. Bjarne Conradsen, projektleder og formidler v. Energimuseet
15.30-16.30: Rundvisning i De Historiske Huse og afrunding af dagen v. Christina Louise Sørensen, museumsinspektør v. Energimuseet.
17.00: Museet lukker.
Foredragene:
Den fossile tidsalder
Der er sat en udløbsdato på brugen af de fossile brændsler. Men historisk set har de været en kæmpesucces, både i forhold til produktion og hverdagsliv. Cand.phil. og professor i energihistorie, Mogens Rüdiger, vil diskutere, hvorfor det har været tilfældet og hvad det er, de fossile brændsler har bidraget med.
Fra kålgård til convenience
Hvilken indflydelse har industrialisering, fossile brændsler, velfærdstigning, globalisering og moderne byliv haft på maden, vi spiser? Og på madens CO2-aftryk? Kom med på en ’tour de force’ i de sidste godt 200 års madhistorie, når museumsinspektør Christian Rasmussen fra Den Gamle By disker op med udvalgte fortællinger om vores mad og måltidskultur, mens der serveres en let frokost.
Fremtidens energisystemer og den grønne omstilling
Træd ind i en fascinerende rejse mod fremtidens energisystemer med Thomas Helmer Pedersen fra Aalborg Universitet. Få indsigt i vores nuværende energisystem og retning på dette afgørende område. Bliv klogere på udfordringerne ved den grønne omstilling og deltag i diskussionen om, hvordan vi når i mål med denne ambitiøse indsats.
Science show
Dyk ned i verdenen af energi og grøn omstilling med Energimuseets science show! Energimuseets museumsformidler, Bjarne Conradsen, vil guide dig gennem en spændende oplevelse fyldt med eksperimenter. Udforsk kraften i damp og få indblik i, hvor meget energi der er gemt i tilsyneladende almindeligt flødepulver. Gør dig klar til at udforske elektrolyse og brints fascinerende egenskaber.
Rundvisning i De Historiske Huse: Boligens sorte forbrug
Kom med på en kort rundvisning i Energimuseets historiske huse sammen med museumsinspektør Christina Louise Sørensen, hvor vi dykker ned i de sidste 100 års danmarks- og energihistorie fortalt via tidstypisk indrettede huse fra 1920’erne, 1930’erne og 1960’erne, og de mange elektriske apparater, som ændrede vores hverdag og levevis.
Energimuseet er Danmarks oplevelses- og formidlingscenter for energi, fremtidens energiløsninger og den grønne omstilling.
Spænding
I EN LIND STRØM
Energimuseet formilder energiens historie og den grønne omstilling. Det gør vi særligt med fokus på FN-verdensmål nr. 7, Vedvarende energi og Verdensmål nr. 12, Ansvarlig forbrug og produktion. Museet forbinder fortid med nutid og fremtid og er fyldt med fortællinger, der forbinder på tværs af generationer. Tag et kig på vores udstillinger herunder: