Vores Vision
Det næste årti bliver altafgørende for den grønne omstillings skæbne og det kommer til at byde på endnu flere udfordringer, men også nye teknologiske landvindinger.
Der er et stort behov for at forstå, dele viden, motivere unge til at tænke og handle bæredygtigt i levemåde såvel som studievalg og til at danne ramme om et meget vigtigt stykke danmarkshistorie. Det kan næsten kun gå for langsomt.
Derfor er der behov for et stærkt og moderne Energimuseum og jo før, at det nye transformerede museum står færdigt, desto tidligere vil det bidrage til den store omstilling. Skabelsen af det transformerede Energimuseum vil opfylde mange behov og ved at vælge et bæredygtigt og cirkulært økonomisk design, vil museet både indholdsmæssigt og arkitektonisk fremvise det ypperligste indenfor bæredygtighed og dermed understrege den danske evne til at tænke holistisk. At lade funktion og form flyde sammen ved at kombinere nyt og gammelt vil vække genklang langt ud over Danmarks grænser.
Processen bag
nyt energimuseum
”So ein Ding muss wir auch haben” var der nogle, der sagde engang for snart mange år siden, og så gik Energimuseet i gang med at undersøge muligheden for at bygge nyt og spektakulært, som også andre museer gjorde det. Faktisk opstod der en helt ny gruppe museumsgæster, der besøger de nye museer for at se på arkitektur frem for at besøge udstillingerne.
De mange forberedelser endte med, at Energimuseet hyrede et kendt arkitektfirma og bad dem designe et nyt museum til området ved Tange Sø. Det gjorde de, og det blev på papiret både nyt og spektakulært.
Men der manglede noget i ligningen. For at få plads til 4000 kvm stål, glas og beton skulle vi nemlig rive hovedbygningen fra 1994 ned og køre flere hundrede lastbiler væk med jord og byggeaffald.
Så vi gjorde noget andet i stedet. Vi besluttede at genstarte processen, sige farvel og tusind tak til den valgte arkitekt for at skabe klarsyn hos os og samlede et team af de mest progressive virksomheder indenfor byggeri med særlig fokus på bæredygtighed, cirkularitet og verdensmål.
Tingen, som vi gerne ville have, blev i stedet til:
”Vi bruger det, der allerede er for at skabe noget, der er endnu bedre!”
dogmer for
det nye energimuseum
- Genopførelsen vil basere sig på stedets tilblivelse. Vi tager udgangspunkt i de eksisterende bygninger og skaber et nyt museum med udgangspunkt i disse.
- Vi river ikke ned, vi beholder alt det, vi kan, fra de gamle bygninger og bruger det aktivt i ombygningen af museet.
- Intet forlader området, hvis det kan genbruges, og alt det, der forlader området, har en kendt adresse.
- Selve ombygningen skal være en udstilling i sig selv, som ”performativt” forpligter sig på at formidle bæredygtigt energiforbrug i foredrag, film og besøg på selve byggepladsen.
Med disse retningslinjer vil vi gennemføre et projekt, der er skånselsløst selvbevidst, og vi vil skabe et museum, der er troværdigt helt ned i fundamentet ved at gå forrest med den energibevidsthed, det formidler.
fremtidens museum
attraktion og indhold
Kernen i museernes attraktionsværdi er deres udstillinger, der i harmoni med arkitekturen, atmosfæren og omgivelserne gør et attraktivt museum.
Det transformerede Energimuseum byder på en gentænkning af alle tidligere udstillinger og et nyt udendørs musealt landskab i Parken, hvor de smukke naturomgivelser forenes med kunst, opholdssteder og naturvidenskabelig formidling. I det transformerede museum tilføjes nye udstillinger med større fokus på fortællingerne og de digitale virkemidler. Fra et refugie for betydningsfulde videnskabsfolk over den store fortælling om danskerne og energien og frem til store simulationer omkring fremtidens intelligente energisystemener og Power-to-X-løsninger kommer gæsterne rundt i hele universet omkring forståelsen for energien og gør den nærværende med den hensigt, at vi som individer reflekterer over fænomenet og genopdager den tabte forståelse for energi som kilden til produktivitet og vækst.
Hvad er Energimuseet i fremtiden? Det spørgsmål stiller vi os selv meget på Energimuseet. Og det vi klokkeklart kan svare er – Danmarks mest bæredygtige museum!
Følg med i
Byggeriet
Ombygningen af Energimuseet er ikke bare en klassisk ombygning. Det er en udstilling i sig selv. Vi renoverer og bygger om efter de højeste standarder indenfor bæredygtighed og anvender verdensmålene som styrepind for selv den mindste aktivitet.
Det vil vi ikke lade gå upåagtet hen, og derfor vil vi løbende invitere til foredrag og lave små filmklip fra processen, så du kan følge med i, hvad der sker, og hvordan bæredygtigt byggeri ser ud, når man gør sig rigtig umage. Vi vil også med plancher på byggepladsen give gæster på området mulighed for at følge med i den spændende proces.
De virksomheder, der hjælper os med at komme nærmere et renoveret og ombygget Energimuseum er:
- LOOP Architects, der sammentænker arkitektur og bæredygtighed, så intet der kan bruges bliver tilovers.
- Schønherr Landskabsarkitekter, der skal binde området sammen og forbinde det, der i dag er Elektricitetens Hus med museets hovedbygning.
- Dansk Energi Management, der tænker verdensmålene ind i projektet.
- MOE Rådgivende Ingeniører, der sikrer konstruktionen som er særlig vigtig når man bygger i træ.
- Moesgaard Museums tegnestue, der skal skabe udstillinger i verdensklasse.