Hvad er fossile brændstoffer?
Fossile brændstoffer er kul, olie og naturgas, som er rester af planter eller døde dyr, der levede for mere end 100 millioner år siden. Kul er forstenede planter, som voksede i sumpskove på land. Olie og naturgas er dannet af små alger, som engang levede i havet.
Når planter og døde dyr rådner, opløses de stoffer, som de består af. Men bl.a. kulstoffet og svovlen i de fossile brændsler blev gemt ved at planter og plankton blev begravet under hårdt tryk, iltfattige forhold og dermed trukket ud af naturens kredsløb. Derfor kan energien i dag, mange millioner år senere bruges. Energien består især af kulstof, men også brint, kvælstof og ilt.
Når man fyrer med fossile brændsler, kommer der kuldioxid (CO2) i røgen. Kuldioxid er ikke farligt. Bl.a. bruger planterne det til at vokse af vha. fotosyntesen, men det er med til at øge drivhuseffekten.
LÆR MERE
Hvordan dannes
fossile brændstoffer?
Du har sikkert hørt betegnelsen “fossile brændstoffer” før. Men hvad betyder denne betegnelse overhovedet? Hvordan dannes de? Og hvorfor er det så skadeligt for miljøet at afbrænde fossile brændsler?
hvad bruger man
fossile brændstoffer til?
Fossile brændstoffer er naturgas, kul og olie, og de spiller alle en kæmpe rolle i vores hverdag. Den energi, som vi mennesker henter fra disse brændstoffer, gør det muligt for os at udføre forskellige opgaver, som ville være helt umulige at gennemføre blot med håndkraft. Tag bare bilen som eksempel. Vi har altså gavn af disse brændstoffer, men hvordan bruger vi dem egentlig, og kan vi i fremtiden blive ved med at bruge dem, som vi gør i dag?
Fossile brændstoffer er kul, olie og naturgas som er rester af planter eller døde dyr som levede for mere end 100 millioner år siden.
hvornår løber
vi tør for fossile brændstoffer?
Fossile brændsler er en begrænset ressource. Denne ressourceknaphed betyder, at vi en dag vil løbe tør for de,, og vi må derfor være kreative, hvis vi vil fortsætte med det forbrug, som vi har i dag. Vi må søge grønne og alternative former for energikilder. Men hvornår vil vi løbe helt løbe tør for fossile brændsler?
hvordan påvirker
fossile brændstoffer naturen?
Fossile brændstoffer er kul, olie og naturgas. Disse brændstoffer frigiver en masse CO2, når de afbrændes. Denne CO2 stammer oprindeligt fra døde planter og døde dyr, som har ligget på havbunden og er blevet omdannet til de fossile brændsler. Denne afbrænding og dens udledning af CO2 har store konsekvenser for naturen. Men hvordan påvirker disse brændstoffer egentlig naturen helt konkret?
Spænding
i en lind strøm
Energimuseet formilder energiens historie og den grønne omstilling. Det gør vi særligt med fokus på FN-verdensmål nr. 7, Vedvarende energi og Verdensmål nr. 12, Ansvarlig forbrug og produktion. Museet forbinder fortid med nutid og fremtid og er fyldt med fortællinger, der forbinder på tværs af generationer.