HVORDAN PÅVIRKER DRIVHUSEFFEKTEN OZONLAGET?
Drivhuseffekten og dens påvirkning af ozonlaget kan være en mærkelig størrelse at have med at gøre. For det er en smule teknisk, og kan være svært at forstå, men ikke desto mindre er det vigtigt, at vi er klar over, hvordan drivhuseffekten rent faktisk påvirker vores ozonlag. For hvis ikke vi ved noget om det, er det svært – hvis ikke umuligt – at vide, hvad vi kan gøre for at mindske drivhuseffekten. Så herunder kommer en forklaring af, hvad drivhuseffekt og ozonlag egentlig er samt hvordan drivhuseffekten rent praktisk påvirker vores ozonlag.
HVAD ER
DRIVHUSEFFEKTEN EGENTLIG?
Som du måske allerede har læst dig frem til her på vores hjemmeside, er drivhuseffekten den effekt, som ozonlaget og jordens atmosfære har på klimaet og temperaturen her på jorden. Ganske kort fortalt fungerer det sådan, at atmosfæren fungerer på samme måde som væggene i et drivhus. Den sørger for, at solens stråler kan trænge ind, mens drivhuseffekten desværre gør, at varmestrålerne ikke kan sendes tilbage ud i atmosfæren. Og på den måde stiger temperaturen på jorden. Det kan beskrives lidt ligesom at stå inde i et drivhus på en varm sommerdag. Her stiger temperaturen og det bliver fugtigt, fordi varmen ikke kan trænge ud, når den først er kommet ind. Deraf kommer navnet “drivhuseffekten”.
hvad er
OZONLAGET?
Ozonlaget er en bestemt del af jordens atmosfære. Netop dette lag befinder sig faktisk ikke mere end mellem 15 og 25 kilometer over jordens overflade. Ozonlaget består af 90 % ozon, som er en gasart, der kan beskrives lidt ligesom naturens eller atmosfærens eget rengøringsmiddel. Det er nemlig en gas, der er med til at beskytte os mod solens farlige UV-stråler, hvilket sker øverst i ozonlaget, hvor ozongassen hjælpe med at blokere solens stråler.
SÅDAN SKADER DRIVHUSEFFEKTEN
OZONLAGET
Ozonlaget er super vigtigt for, at vi mennesker på jorden ikke bliver udsat for de farlige strålinger, der kommer fra solen. Selvom det er vigtigt at få lys og sol for at optage nogle gode vitaminer, er det ikke helt ufarligt at være for længe i solen. Og vores ozonlag fungerer på en måde som en slags solbeskyttelse – ligesom solcreme. Men desværre bliver ozonlaget tyndere og tyndere på grund af drivhuseffekten og generelt på grund af, at vi mennesker på jorden udleder mere og mere CO2. Det kan på sigt betyde højere temperaturer på jorden, hvilket vil medføre, at meget af isen på Nord- og Sydpolen vil smelte, ligesom det kan betyde, at vi mennesker er mere udsat for solens farlige UV-stråler.
Rundt om vores jordklode har vi et stort drivhus. Jordens atmosfære fungerer nemlig ligesom glasset i et drivhus som et isolerende lag, der holder på varmen
Hvad er
drivhuseffekten
Rundt omkring jorden har vi et kæmpestort drivhus. Ligesom et drivhus i haven holder jordens drivhus på varmen. Her er det bare ikke lavet af glas men af gasser som CO2 og metan. Dem kalder vi for drivhusgasser.