Vi er glade for at være vigtige!
28. september 2022
28. september 2022
Siden januar, hvor Forsyningstilsynet gjorde Energinet opmærksom på, at den økonomiske støtte til Energimuseet ikke længere lå på den rigtige side af lovlig og dermed skulle ophøre fra og med i år, har museet været på jagt efter de 5,8 millioner kroner, som ellers ville efterlade et solidt hul i vores driftsbudget for 2023. Faktisk så stort et hul, at det ikke ville være muligt at drive museum på normale vilkår eller anderledes udtrykt – så ville vi ikke have haft råd til at holde åbent i 2023.
For det er sådan med statsanerkendte museer, at de lukker alle unge under 18 gratis ind, og når mere end halvdelen af ens gæster er under 18, så er det ikke den kommercielle del af butikken, der slæber omsætningen hjem. Og sådan skal det være. Det er vigtigt, at vi har mulighed for at formidle den grønne omstilling og den danske energihistorie til alle, men særligt de unge, der snart skal foretage en livslang beslutning – ”hvad skal jeg være, når jeg bliver stor”.
Men tilbage til de manglende 5,8 millioner.
I museets bestyrelse blev man enige om en tredelt strategi, hvor Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet var ét af de områder, der skulle afprøves i forhold til at hjælpe museet videre. Ved hjælp af gode politiske kontakter fra både de Konservative, Venstre, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre fik vi af flere omgange rejst spørgsmålet politisk. Da også vores klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen synes, at Energimuseet er en vigtig institution at bevare i den grønne omstilling, fik vi medio september den glædelige nyhed, at ministeriet vil hjælpe os med 5,8 millioner i 2023, og at de herefter vil hjælpe os med at sikre en mere permanent løsning på vores økonomiske behov for støtte til museets aktiviteter.
Vi er utroligt glade for, at ministeren og ministeriet er gået aktivt ind i sagen og faktisk også stolte af, at vi vurderes at have så meget relevans, at vi fortjener at blive holdt aktive.
Dan Jørgensen nævner tit Vindeby havvindmøllerne, når han holder tale, og det er vi glade for. Vi har nemlig den eneste Vindebymølle, der er tilbage efter nedtagningen i 2017 og er faktisk i gang med at genrejse den på museets område.
Dan Jørgensen nævner også tit de muligheder, som Power-to-X har for at blive en væsentlig faktor i den grønne omstilling, og på Energimuseet har vi både udstilling og formidling om Power-to-X. Godt nok ikke den største udstilling, verden har set, men en smagsprøve på alt det, som Energimuseet meget gerne skulle få mere af, når vi forhåbentlig har rejst kapital til den store transformation – det er en anden del af føljetonen, som kommer senere.