solbyen
et spørgsmål om energi
Hvor meget strøm laver et solpanel, hvordan ser det ud på nært hold, og findes der mere end én slags?
Er det rigtigt, at når vindhastigheden fordobles, så producerer en vindmølle otte gange så meget energi? Bliver vandet ordentligt varmt i en solfanger?
Disse og lignende spørgsmål kan du selv undersøge i Energimuseets solby.
Læs mere udstillingerne herunder:
tre typer af solpaneler
Uden for hytten kan man selv undersøge forskellige typer af solpaneler, dreje dem i forhold til solen, skygge for dem og belaste dem på forskellige måder.
Hver dag sender solen mere end 7.000 gange så megen energi ned til Jorden, som vi mennesker selv forbruger.
Der er nok at tage af. Det gælder bare om at finde den rigtige måde til at indfange solens energi.
230 volt
vekselstrøm direkte fra solen
Et demonstrationsanlæg viser, hvordan sollyset også kan producere vekselstrøm ved 230 volt, der kan sendes ud på det almindelige forsyningsnet.
Solvogn Danmark IIIA
Energimuseet fik i 2000 overdraget ’Solvogn Danmark IIIA’ fra Sønderborg Teknikum (i dag Syddansk Universitet) til museets samling. Solvognen blev bygget i 1991-92 af studerende på skolen og var nr. 3 i rækken af solbiler, som studerende siden 1987 havde bygget som et led i deres studie. Solvognene blev bl.a. brugt til væddeløbskørsel tværs over Australien. Solvogn IIIA var testbil for Solvogn IIIB, som i 1990’erne kørte flere løb i Australien, mens IIIA deltog i Solar Cups i Danmark og Europa. Solvogn IIIA vandt næsten altid fordi den havde et stort solpanel på 8 m 2. .
Du kan læse meget mere om Solvognen ved at klikke HER
Spænding
I EN LIND STRØM
Energimuseet formilder energiens historie og den grønne omstilling. Det gør vi særligt med fokus på FN-verdensmål nr. 7, Vedvarende energi og Verdensmål nr. 12, Ansvarlig forbrug og produktion. Museet forbinder fortid med nutid og fremtid og er fyldt med fortællinger, der forbinder på tværs af generationer. Tag et kig på vores udstillinger herunder: