Hvad med klimaet
i en corona-tid?
22. februar 2021
22. februar 2021
”Klimaet” er pt. sat på pause, men selvom klimaforandringerne er røget helt ud af fokus og selvom klimaet måske kortvarigt har fået det bedre, så er der jo en virkelighed på den anden side af stærkt reducerede flyafgange og meget mindre pendling til og fra arbejde.
For klimaet er en pause på 1, 2 eller endda 6 måneder småting, selvom det for os kan føles som en evighed. Klimaforandringer måles over perioder på 30 år. Helt sikkert er det dog, at når vi vender tilbage på arbejdspladserne, i skolerne og igen begynder at tage på ferie til fjerntliggende steder, så vender vi langsom tilbage til den normal, som belaster vores klima hårdt og som vi på Energimuseet arbejder for at ændre gennem vores udstillinger og vores formidling..
Måske kan vi lære noget af krisen. Måske kan vi lære vores politikere, at det er muligt at ændre adfærd, gennem regulering. Vi kan godt, når det er nødvendigt og det er rigtigt godt at se.
Vi skal nok ikke gribe klimakampen an på samme måde, selvom det har en helt utroligt effekt på kort tid. Det vil medføre alt for drastiske ændringer i vores liv og at fjerne flytrafik og sætte aktiviteten drastisk ned i samfundet har alt for voldsomme økonomiske konsekvenser. Det lærer vi også i disse tider.
I gennemsnit udleder hver dansker årligt 17 tons CO2 fordelt indenfor 6 kategorier. Vores CO2 aftryk indenfor disse kategorier ændrer sig markant for tiden. Nogle stiger lidt, men generelt oplever vi et fald, hvilket isoleret set er positivt for vores klimaaftryk.
Den kategori, der har ændret sig allermest, er private flyrejser. Den er gået fra 6 % til nærmest ingenting.
Det holder selvfølgelig ikke i al fremtid, men det er en utrolig effektiv metode til at reducere sit CO2 aftryk.
F.eks. er Lufthansa tvunget til at holde 700 ud af 763 fly på jorden.
Energi til vores daglige kørsel påvirkes enormt af, at vi ikke skal nogle steder. Ingen børn skal køres i skole, til fodbold eller til kammeraterne. Ingen kørsel til og fra arbejde og mindre kørsel for at besøge venner.
Til gengæld bruger vi mere energi indenfor hjemmets 4 vægge, hvor vi opholder os meget mere end normalt, hvilket gør at vi bruger mere el og varme.
Ser man på de seneste ugers forbrug af elektricitet i hele Danmark, så er forbruget faldet med ca 10%.
Du kan se mere om danskernes elforbrug her: https://energinet.dk/Om-nyheder/Nyheder/2020/03/23/Coronatiltag-kan-ses-i-Danmarks-elforbrug
Vi er en af de lande i verden, der har det største CO2 aftryk pr indbygger og det skyldes blandt andet, at vi køber en masse ting. Mange af tingene bruger vi ikke engang ret meget.
F.eks. køber hver dansker ifølge forbrugerrådet Tænk ca. 10 kg. tøj om året. Det har selvfølgelig et kæmpe CO2 aftryk at fremstille så store mængder tøj, så et godt klimaråd er at købe mindre tøj af en højere kvalitet.
Lige nu køber vi væsentligt mindre tøj, og detailhandlen vurderer at salget er faldet med ca. 65%, hvilket selvfølgelig er godt for klimaet, men dårligt for økonomien.
https://finans.dk/erhverv/ECE12012744/toejbutikker-melder-om-brat-fald-i-salget-til-danskerne/
https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/mad-og-indkoeb/nyt-toej-saadan-skader-produktionen
En del af kategorien service og kommunikation har fået samme skæbne som flyrejserne. Vi kan ikke komme til frisør, i biografen, til koncert eller på restaurant. Der er derfor et stort fald i CO2 udledningen på disse områder. Det er nok ikke her vi skal ændre for meget, for det går ud over vores sociale liv og over vores kulturoplevelser.
Et andet element i denne kube er vores online liv på internettet. Der er ingen tvivl om at streamingtjenesterne har travlt for tiden. F.eks. har Netflix og andre streamingtjenester nedsat deres billedkvalitet med ca. 25%, for at nedbringe presset på nettet. Den store mængde streaming forbruger store mængder energi hos de forskellige datacentre.
https://www.altomdata.dk/netflix-saenker-billedkvaliteten-paa-grund-af-corona-krisen/
Mad og drikke er på 18 % – og den er lidt svær at blive klog på lige nu
Hamstring er ikke godt for CO2 udledningen, men den udligner sig naturligvis, for maden og alt toiletpapiret bliver jo bare brugt på et andet tidspunkt.
Vi hygger os muligvis mere, nu vi går derhjemme? Vi spiser ikke kantinemad og går ikke på restaurant, men vi spiser måske lidt mere kage og lidt flere røde bøffer for at kompensere.
Fælles udledning er den udledning der kommer fra hospitaler, offentlig transport, skoler, politi og andre offentlige ydelser. Når skoler, biblioteker og museer holder lukket, bruger de kun meget lidt energi, hvorimod hospitalerne har et større CO2 aftryk lige nu.
Vil du gerne blive klogere på CO2 aftrykket i danske hjem og hvad du kan gøre for at mindske det, så kan du med fordel læse mere her: