Hvad er vindkraft?

Historien om det danske vindmølleeventyr begynder i 1891 på Askov Højskole med fysikeren Poul la Cour, der blev kaldt “Danmarks Edison”. Poul la Cour var den første i Danmark, der satte en generator i en vindmølle og brugte møllen til at lave elektricitet. Samtidig uddannede han elektrikere og gjorde det muligt for bønder og håndværkere at lave små elværker rundt om i landet. En af hans elever var Johannes Juul, der 40 år efter sit ophold på Askov Højskole byggede Gedsermøllen.

Gedsermøllen kørte fra 1957-67 og blev igen sat i drift i en periode i 1978, da oliekrisen skabte øget interessen for vindkraft. På det tidspunkt var det den første store vekselstrømsmølle, der havde produceret el gennem flere år, da andre møller af samme størrelse blæste i stykker. Gedsermøllen var et stort teknologisk gennembrud, fordi den fastlagde det moderne vindmølledesign. Ligesom alle møller, der laves i dag, havde den tre vinger, som vender op imod vinden. Derudover havde møllen bremseklapper på vingerne der også var stall-regulerede. Stall-regulerede vinger er bygget, så når vinden bliver meget stærk, begynder luften at lave hvirvler bag møllevingerne, så kraften på vingerne bliver mindre. Mange danske vindmøller bygges i dag efter de samme principper, og man kan således betragte Gedsermøllen som alle danske møllers bedstemor.

Danmark var også verdens første land til at sætte vindmøller ud i havet. Ud for Vindby på Lolland placerede man i 1991 11 stks 450 kW vindmøller. I dag er vindmøllerne mere end 20 gange stærkere end dem der blev rejst i 1991. På de store vindmøller er vingerne helt op til 90 m lange og møllerne er nu oppe på 13 MW. Ved Østerild i Nordjylland testes nye vindmøller som stadig bliver større.

Vindkraft dækker i dag ca 18 % af Danmarks energiforbrug men dækker kun 2 % på verdensplan til trods for stor vækst. Kina og USA er de lande i verden der forøger deres vindmøllekapacitet hurtigst i øjeblikket.