Energiproduktionen før og nu

El-produktion foregår med en generator, der roterer og laver strøm vha. magneter og induktion. For at generatoren kan dreje rundt er der brug for energi. I 1700 tallets England udviklede James Watt dampmaskinen. Den kunne ved afbrænding af kul få generatoren til at dreje rundt (skabe en roterende bevægelse til generatoren). Det blev starten på den industrielle revolution og er blandt en af de mest betydningsfulde opfindelse i menneskets historie.

I dag laver vi stadig strøm med en generator, dog ikke længere vha. dampmaskinen, men i stedet via dampturbiner. Dampturbiner drives rundt med damp, som skabes ved afbrænding af kul, olie, naturgas eller biobrændsel som f.eks. træpiller. Vi vil gerne væk fra afbrænding af fossile brændstoffer, fordi det ikke er godt for vores klima. Derfor skifter de store kraftværker over til biobrændsel, og der bruges mange penge i bygning af vandkraftværker og vindmøller der kan producere strøm uden udledning af drivhusgasser.

I Danmark fremstilles ca. 18% af energiforbruget fra vindmøller, 1 % fra solceller og 72% fra fossile brændstoffer. På verdensplan er energiproduktionen noget anderledes fordelt. Her kommer 2 % fra vindmøller, 1 % fra solceller, 7 % fra vandkraft, 4 % fra atomkraft og 85 % fra fossile brændstoffer.

På Energinets hjemmeside kan du se det danske energiproduktion og forbrug lige nu:

https://energinet.dk/energisystem_fullscreen