Solenergi

Et spørgsmål om energi

  • Hvor meget strøm laver et solpanel, hvordan ser det ud på nært hold, og findes der mere end én slags?
  • Er det rigtigt, at når vindhastigheden fordobles, så producerer en vindmølle otte gange så meget energi?
  • Bliver vandet ordentligt varmt i en solfanger?

Disse og lignende spørgsmål kan du selv undersøge i Energimuseets solby.

Energi- og brinthytten

I solbyen finder du energihytten, der får strøm fra solpaneler på taget, varme fra en luftsolfanger og varmt vand fra en væskesolfanger.
I dårligt vejr suppleres med el fra to små vindmøller.

Energi lagres på to forskellige måder. Enten på den lidt mere gammeldags facon med akkumulatorer, der bl.a. giver el til hyttens lamper, eller som brint med fremtidens teknologi.

I solceller på taget bliver sollys lavet til el, der enten kan bruges i en række lamper eller kan sendes videre til et elektrolyseapparat. Her bruges elektriciteten til at spalte vand til ilt og brint. Brinten kommes på lager (flasker). Når solen ikke skinner mere, fordi det er nat eller overskyet, kan brinten og ilten sendes ind i en brændselscelle, der så laver el, der kan bruges til fx lamper. Eneste spildprodukt er rent vand.

El og varme udvundet direkte fra solens stråler forurener ikke.

Tre typer af solpaneler

Uden for hytten kan man selv undersøge forskellige typer af solpaneler, dreje dem i forhold til solen, skygge for dem og belaste dem på forskellige måder.
Hver dag sender solen mere end 7.000 gange så megen energi ned til Jorden, som vi mennesker selv forbruger.
Der er nok at tage af. Det gælder bare om at finde den rigtige måde til at indfange solens energi.

230 volt vekselstrøm direkte fra solen

Et demonstrationsanlæg viser, hvordan sollyset også kan producere vekselstrøm ved 230 volt, der kan sendes ud på det almindelige forsyningsnet.

Solvognen 3

Der er også rigtige museumsgenstande på udstillingen, blandt andet Solvognen 3, der blev bygget af studerende ved Ingeniørhøjskolen i Sønderborg i 1991 og kørte 3000 km tværs over Australien, kun drevet af solenergi