JORDENS MÆRKEDAGE

Energimuseet sætter sig på jordens mærkedage.

Det er ikke usædvanligt, at landets museer og forlystelsesparker bruger kendte mærkedage til at skabe særlig opmærksomhed. 1. maj, grundlovsdag og særligt Halloween bliver brugt som løftestang til at skabe ekstra interesse og trække flere gæster til.

”So ein ding müssen wir auch haben” tænkte vi og et grundigt kik I kalenderen åbenbarede ikke én men hele fem særlige begivenheder, der ligger helt naturligt for os og som kan understøtte det arbejde, vi udfører for at lære danskerne om verdensmål nr. 7 Vedvarende energi og verdensmål nr. 12; ansvarligt produktion og forbrug.

Energimuseet vil vi være en aktiv støtte til jordens mærkedage og derfor har vi besluttet, at disse dage skal være noget særligt for museet og dets gæster.

Årets første begivenhed er Earth Hour, som i Danmark markeres lørdag den 27. marts fra kl 20.30 – 21.30. Earth Hour afholdes hvert år den sidste lørdag i marts og er en opfordring fra WWF om at passe bedre på naturen.

Det, der I 2007 startede som et symbolsk ”sluk lyset” event i Sydney i Australien er takket være WWF vokset til at blive en af verdens største begivenheder til fordel for vort fælles miljø. At slukke lyset en time redder naturligvis ikke jorden og udskyder heller ikke klimakrisen mærkbart og derfor er det også symbolværdien mere end handlingen, der er i fokus. Ved at bruge mørket som symbol på fælles handling har WWF de sidste 14 år sat fokus på behovet for lovændringer, adfærdsændringer og meget mere i over 180 lande på netop denne dag.

Vil du vide mere om organisationen bag og hvilke aktiviteter, de har gang i, kan du læse mere på www.earthhour.org eller på www.wwf.dk/nyhed/hele-verden-slukker-lyset/

Da Energimuseet, på grund af Corona, er lukket for al aktivitet på dagen, kan vi godt garantere, at lyset er slukket, men da timen er symbolsk, vil vi opfordre dig til at huske den og besøge os når muligheden igen byder sig. Det vil give dig mere indsigt i, hvordan vi kan passe bedre på vores fælles klima.

Ironisk nok er Earth Hour kun et mulehår fra at falde sammen med en anden mærkedag for klimaet, Danmarks Earth Overshoot Day, der er beregnet til af være den 26. marts. Earth Overshoot day er meget enkelt forklaret, den dag, hvor vi har opbrugt de ressourcer, som jorden kan nå at reproducere på et år. Hvis hele verdens befolkning levede som os danskere, skulle der altså bruges omkring 4 jordkloder til fortsat at have ressourcer nok for at mætte vores behov. Organisationen bag Earthe Overshoot Day hedder Global Footprint Network og dem kommer jeg til at vende tilbage til når vi nærmer os hele verdens Earth Overshoot Day. Det bliver på et tidspunkt i August måned.

Vi glæder os til at byde dig velkommen til Energimuseet sæson 2021. Her fortæller vi utrætteligt om energiens historie, for at sætte vores klimasituation i et konstruktivt perspektiv.