El og kommunikation

En strøm af lyd og billeder

På øverste etage i Energimuseets udstillingshal (bygning 8) kan man følge den elektriske kommunikations historie. Fra de elektriske telegrafer bredte sig i midten af 1800 tallet til vore dages elektroniske massekommunikation.

Telegrafen

I 1843 byggede amerikaneren Samuel Morse verdens første elektriske telegraflinie. Dermed kunne "informationer" overføres fra et sted til et andet, hurtigere end man kunne rejse. Det var starten på det moderne informationssamfund.

På Energimuseet kan du prøve at telegrafere med en Morse-telegraf.

Telefoni

Telefonen blev udviklet i 1870'erne. 30 år efter telegrafen. De to kommunikationssystemer fungerede sammen indtil 1920'erne, hvor telegrafen blev udkonkurreret af fjernskriveren.

I udstillingen vises, hvordan de første telefoner fungerede. Du kan tale i kopier af telefoner anno 1880. Du kan se og prøve telefoner og telefoncentraler fra tre generationer:

  • Den gamle mekaniske central, hvor man fortæller en telefonpasser, hvem man vil tale med
  • Den halvautomatiske central, hvor man selv drejer eller trykker et nummer
  • Den fuldelektroniske central

Du kan også sende beskeder mellem to fjernskrivere som er placeret i hver sin ende af udstillingsbygningen.

Radio

Radioen blev opfundet omkring år 1900 af italieneren Marconi og blev i mange år kun brugt som en trådløs morsetelegraf. Men i 1920 fandt en amerikaner på, at man også kunne sende musik ud i "æteren". Den idé blev startskuddet til radioens udbredelse, som massekommunikationsmedie.

I løbet af få år blev der oprettet radiostationer overalt på kloden og lyttere i millionvis købte "modtagere". Danmark fik sine første radiostationer i 1922.

I 1925 oprettede regeringen Statsradiofonien, som herefter fik monopol på at sende radio i Danmark. Monopolet holdt i over 60 år.

Du kan se og høre eksempler på radioapparater og udsendelser fra 1920'ernes krystalapparater over 40'ernes morgengymnastik og 60'ernes transistorradioer til vore dages "ghettoblaster".

Musikken bliver elektronisk

Når man vil oversætte lyd til elektricitet, kan man bruge en mikrofon eller en pickup.
Når det elektriske signal igen skal oversættes til lyd, bruger man en højtaler eller en hovedtelefon.

På Energimuseet kan du opleve, hvordan lyd og elektricitet hænger sammen. Du kan også spille elektrisk guitar og tromme.

Fjernsyn, teknik og kultur

De første regelmæssige TV-udsendelser i Danmark blev sendt for omtrent 50 år siden: Én time to gange om dagen.
Siden er det gået stærkt. I løbet af to generationer er TV blevet en del af det nationale fællesskab og vores fælles kultur.

På Energimuseet kan du følge TV-mediets tekniske og kulturhistoriske udvikling. Fra 1920'ernes første eksperimenter baseret på mekaniske Nipkowskiver til nutidens digitale TV.

Computeren - fra hulkort til Nintendo

Computerens udviklingshistorie er en forvirret blanding af sære opfindelser, teoretiske modeller, matematisk filosofi, militære udviklingsprojekter, arbejdsomme ingeniører og hulkort.

I Energimuseets computerudstilling kan du følge træk af computerens udvikling frem til 1990'ernes Nintendospil.

GIER

Vi har opstillet en af de tidlige computere, der blev fremstillet i Danmark (GIER), fra før det integrerede kredsløb blev opfundet.
Du kan se ind i processoren (computerens "hjerne"), som er fremstillet af printkort med transistorer.

GIER er opstillet sammen med en stor linieskriver, som er en meget tidlig printer, og en båndstation, der er forløberen for harddisken.

Comments are closed.