El i Danmark

Danmarks første elværk åbnede i 1891. I de første år gik elværkerne under betegnelsen "lysstationer", fordi strøm stort set kun blev brugt til elektrisk lys. Siden spredte anvendelsen af elektricitet sig til næsten alle aktiviteter i det moderne samfund.

Strøm er i dag så almindelig, at vi ofte først lægger mærker til den, når den forsvinder, som f.eks. ved de store strømsvigt, man i de sidste par år har oplevet på Sjælland, i USA og Italien

Produktion og forbrug af strøm

I Energimuseets udstilling fortælles historien om, hvordan strøm produceres, hvordan den kommer ud til forbrugerne, og hvordan den sætter sit præg på vores hverdag og kultur.

På de 1.000 kvadratmeter, udstillingen fylder, behandles mange undertemaer. Der er et afsnit om skiftende tiders design af lamper, der er miljøer med gamle elproducerende maskiner, der er afsnit om ungdomskulturens strømforbrug, der er et tv-studie, og der er et afsnit om industri med en rigtig industrirobot - for bare at nævne nogle af temaerne.

Forsøget, der gjorde mobiltelefoner mulige

Udstillingen er bygget op, så der er noget for alle aldersgrupper og for begge køn. Der er til hvert tema stillet en computer op, hvor man kan søge information og se billeder, der giver en ekstra dimension til de mange flotte og særprægede genstande, som er udstillet.

For at forstå, hvordan en telegraf virker, eller forstå hvordan det er muligt at modtage et signal til radio eller tv eller tale i mobiltelefon, er der også lavet en række spændende interaktive opstillinger.

For første gang på et museum kan man opleve den tyske fysiker Heinrich Hertz's forsøg fra 1888, hvor han viste, at elektriske bølger kan sendes gennem luften. Forsøget blev grundlaget for at udvikle al trådløs kommunikation.

El her og nu

På den ene endevæg i udstillingen hænger et stort Danmarkskort, som viser elproduktionen i Danmark fordelt på centrale kraftværker, decentrale kraftvarme-værker, vindmøller og import/eksport.

Du kan også følge produktionen og forbruget af el nu og her ved at klikke på linket nedenfor.

Se Danmarkskortet

Comments are closed.