Da Danmark fik el

For 120 år siden var der ingen elværker i Danmark og ingen elforsyning. I dag er vi afhængige af el i hjemmet, i skolen og på jobbet. I Energimuseets bygning 8 fortælles historien om elektricitetens indtog Danmark.

Odense fik som den første større by i Danmark offentligt elværk i 1891. Omkring 1930 var der godt 500 små elværker fordelt over hele landet. De fleste var små jævnstrømsværker, som blev nedlagt efter 2. verdenskrig, hvor elforsyningen blev overtaget af store kraftværker.

Fra dampmaskine til elproduktion

Midt i udstillingen står en stor dampmaskine fra 1895, som er bygget på maskinfabrikken og jernstøberiet Møller & Jochumsen i Horsens. Dampmaskinen har været brugt på Aalborg Dampmølle fra 1895-1910 og på Pindstrup Mosebrug fra 1910-1970. Det er en tocylindret stempeldampmaskine på 128 HK.

Endvidere er der opbygget en kopi af en kedel, så man kan få et indtryk af, hvordan den tidligste elektricitet blev produceret.

Dampturbine og dieselmotor

En dampturbine af typen STAL med indbygget vekselstrømsgenerator er placeret foran en stor hovedtavle i marmor fra det nedlagte kraftværk i Gothersgade i København. Turbinen har stået på Kolding Elværk fra 1919-1983.

Der er også en jævnstrømsdynamo - en hjælpedynamo - som har stået på Lemvig Elværk. Dynamoer trækkes af en encylindret dieselmotor.

Elektrikere og energiformer

Ét er maskiner, noget andet er mennesket bag. I udstillingen finder du også information om de der har installeret og vedligeholdt Danmarks elforsyning - elektrikerne.

Endvidere vises de energikilder, der bruges til at producere elektricitet i Danmark: kul, olie, naturgas og biomasse.

Comments are closed.